Na blogu

Dlaczego warto jeść produkty owsiane?

Owies jest dość popularnym zbożem przede wszystkim dzięki popularnym płatkom owsianym. Jednak poza płatkami możemy go wykorzystywać w formie kaszy, mąki czy otrębów. Płatki owsiane kojarzą Nam się ze zdrowiem i najczęściej z dietą, byciem fit – jednak czy naprawdę zdajemy sobie sprawę, jakie właściwości zdrowotne zawiera owies?   Owies jest jednym z cenniejszych zbóż. […]

Czytaj więcej

Dieta w niedoczynności tarczycy

W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest niedoczynność tarczycy (NT), jakie badania warto wykonać w kierunku tej choroby, jak wygląda leczenie NT. Ponadto, otrzymasz wiele przydatnych informacji dotyczących odżywiania w chorobie jaką jest niedoczynność tarczycy. Tarczyca jest gruczołem wydzielania wewnętrznego produkującym tyroksynę, trójjodotyroninę oraz kalcytoninę. Hormony gruczołu tarczowego wpływają m.in. na metabolizm białek, węglowodanów, tłuszczy […]

Czytaj więcej

Witamina D – dlaczego jest tak ważna dla zdrowia?

Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto, a nawet trzeba suplementować witaminę D3 w okresie jesienno – zimowym. Witamina D3 (cholekalcyferol) należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Głównym i najlepszym źródłem tej witaminy jest słońce. Powstaje ona podczas ekspozycji na promieniowanie słoneczne – UVB – w skórze z prowitaminy – 7 – dehydrocholesterolu. Innym źródłem […]

Czytaj więcej