Superfoods w zaburzeniach lipidowych

Superfoods, czyli super żywność, to produkty, które charakteryzują się bardzo dużą zawartością wyjątkowych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. W niniejszym artykule opiszę kilka wyjątkowych produktów, które warto wprowadzić do diety, szczególnie przy problemach z gospodarką lipidową. Żywność ta ma udowodnione pozytywne działanie na stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, HDL i/lub triglicerydów we krwi. […]
Superfoods, czyli super żywność, to produkty, które charakteryzują się bardzo dużą zawartością wyjątkowych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. W niniejszym artykule opiszę kilka wyjątkowych produktów, które warto wprowadzić do diety, szczególnie przy problemach z gospodarką lipidową. Żywność ta ma udowodnione pozytywne działanie na stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, HDL i/lub triglicerydów we krwi.

Czosnek

Obecne w czosnku związki siarkowe chronią przed wystąpieniem chorób układu krążenia. W przeprowadzonych badaniach zaobserwowano obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego (o 7,8%), frakcji LDL o 10,2%, triglicerydów o 12,2% oraz wzrost cholesterolu HDL o 10% u osób przyjmujących olejek czosnkowy w dawce 10 mg przez 3 miesiące. Ponadto, regularne spożywanie czosnku pozwala zachować elastyczność naczyń krwionośnych.

Owies i produkty owsiane

Owies i jęczmień zawierają błonnik rozpuszczalny w postaci β - glukanów.
β - glukany to rodzaj błonnika zawartego w owsie i jęczmieniu. Spożycie 3 g β - glukanów dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych. Regularne spożywanie produktów owsianych zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL.
β - glukany zapobiegają ponownemu wchłonięciu kwasów żółciowych w końcowym odcinku jelita krętego nasilając ich wydalanie z kałem, tym samym zwiększając zapotrzebowanie na tworzenie tych kwasów z cholesterolu przez wątrobę, obniżając poziom frakcji LDL. Ponadto, β - glukany działają jako prebiotyk (pożywka dla bakterii jelitowych), wpływając pozytywnie na mikroflorę.

Jarmuż

Jarmuż to prawdziwa bomba odżywcza. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B (w tym foliany), witaminę C, K, E, wapń, potas, magnez, luteinę oraz sulforafan - silny przeciwutleniacz. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że wypijanie 150 ml soku z jarmużu przez 12 tygodni u mężczyzn z hipercholesterolemią spowodowało obniżenie cholesterolu LDL o 10% oraz wzrost HDL o 27%. Jednak najefektywniej na obniżenie cholesterolu działa jarmuż ugotowany na parze. Przygotowany w ten sposób jarmuż zwiększa wydalanie kwasów żółciowych z kałem, a tym samym konieczność ich syntezy przez wątrobę ze zmagazynowanego cholesterolu, co powoduje obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy. Surowy jarmuż również wiąże kwasy żółciowe, lecz proces ten przebiega wolnej niż w przypadku gotowanego na parze.

Aronia

W badaniach wykazano korzystne oddziaływanie aronii w hiperlipidemii i hipercholesterolemii. U mężczyzn spożywających szklankę soku z aronii dziennie przez 6 tygodni znacząco zmniejszyła się zawartość cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi, podczas gdy poziom cholesterolu HDL wzrósł. Związki polifenolowe zawarte w aronii znacząco hamują utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju blaszki miażdżycowej.

Pomidory

Pomidory, a w szczególności przetwory z nich wykonane, są bogatym źródłem likopenu, który jest silnym antyoksydantem. Likopen zwalcza wolne rodniki, chroni cholesterol LDL przed utlenianiem, dzięki czemu chroni m.in. przed rozwojem chorób sercowo - naczyniowych. Badania pokazują, że regularne spożywanie likopenu z przetworów pomidorowych znacznie obniża poziom cholesterolu LDL i wpływa pozytywnie na funkcje śródbłonka naczyń.

Wnioski

Jak widać w naszym polskim ogródku mamy naprawdę sporo super produktów, które możemy włączyć do diety, tym samym dbając o zdrowie układu krążenia oraz regulację poziomu cholesterolu.

Więcej informacji na temat diety w zaburzeniach lipidowych znajdziesz w e-booku "Zalecenia w zaburzeniach lipidowych":

 

Bibliografia

  • ESC oraz EAS: Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo - naczyniowe (2019). Zeszyty Edukacyjne. Kardiologia Polska 3/2020.
  • Ho HV, Sievenpiper JL, Zurbau A, Blanco Mejia S, Jovanovski E, Au-Yeung F, et al. . The effect of oat beta-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. Br J Nutr. (2016) 116:1369–82.
  • Riccardi G, Vaccaro O, Costabile G, Rivellese AA. How well can we control dyslipidemias through lifestyle modifications? Curr Cardiol Rep. 2016; 18: 66
  • Zdrojewicz Z. et al.: Jarmuż - stare, a zapomniane warzywo. "Medycyna Rodzinna" 1/2016: 21 - 25.
  • Kim SY, YoonS, KwonSM et al.: Kale juice improves coronary artery disease risk factors in hypercholesterolemic men. Biomed Environ Sci 2008; 21(2): 91-97.
  • Daskalova E. et al.: Black Chokeberry ( Aronia melanocarpa) Functional Beverages Increase HDL-Cholesterol Levels in Aging Rats. Foods. 2021 Jul 15;10(7):1641
  • Hawkins J. et al.: Daily supplementation with aronia melanocarpa (chokeberry) reduces blood pressure and cholesterol: a meta analysis of controlled clinical trials. J Diet Suppl. 2021;18(5):517-530.
  • Cheng H.M., et al.: Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2017 Feb;257:100-108.
  • Grafika - Canva
aronia cholesterol cholesterol LDL choroby układu krążenia czosnek dyslipidemia hipercholesterolemia likopen triglicerydy zaburzenia lipidowe