Superfoods w zaburzeniach lipidowych

Superfoods, czyli super żywność, to produkty, które charakteryzują się bardzo dużą zawartością wyjątkowych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. W niniejszym artykule opiszę kilka wyjątkowych produktów, które warto wprowadzić do diety, szczególnie przy problemach z gospodarką lipidową. Żywność ta ma udowodnione pozytywne działanie na stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, HDL i/lub triglicerydów we krwi. […]
Superfoods, czyli super żywność, to produkty, które charakteryzują się bardzo dużą zawartością wyjątkowych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na nasz organizm.W niniejszym artykule opiszę kilka wyjątkowych produktów, które warto wprowadzić do diety, szczególnie przy problemach z gospodarką lipidową. Żywność ta ma udowodnione pozytywne działanie na stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, HDL i/lub triglicerydów we krwi.

Czosnek

Obecne w czosnku związki siarkowe chronią przed wystąpieniem chorób układu krążenia. W przeprowadzonych badaniach zaobserwowano obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego (o 7,8%), frakcji LDL o 10,2%, triglicerydów o 12,2% oraz wzrost cholesterolu HDL o 10% u osób przyjmujących olejek czosnkowy w dawce 10 mg przez 3 miesiące. Ponadto, regularne spożywanie czosnku pozwala zachować elastyczność naczyń krwionośnych.

Owies i produkty owsiane

Owies i jęczmień zawierają błonnik rozpuszczalny w postaci β - glukanów.
β - glukany to rodzaj błonnika zawartego w owsie i jęczmieniu. Spożycie 3 g β - glukanów dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych. Regularne spożywanie produktów owsianych zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL.
β - glukany zapobiegają ponownemu wchłonięciu kwasów żółciowych w końcowym odcinku jelita krętego nasilając ich wydalanie z kałem, tym samym zwiększając zapotrzebowanie na tworzenie tych kwasów z cholesterolu przez wątrobę, obniżając poziom frakcji LDL. Ponadto, β - glukany działają jako prebiotyk (pożywka dla bakterii jelitowych), wpływając pozytywnie na mikroflorę.

Jarmuż

Jarmuż to prawdziwa bomba odżywcza. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B (w tym foliany), witaminę C, K, E, wapń, potas, magnez, luteinę oraz sulforafan - silny przeciwutleniacz. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że wypijanie 150 ml soku z jarmużu przez 12 tygodni u mężczyzn z hipercholesterolemią spowodowało obniżenie cholesterolu LDL o 10% oraz wzrost HDL o 27%. Jednak najefektywniej na obniżenie cholesterolu działa jarmuż ugotowany na parze. Przygotowany w ten sposób jarmuż zwiększa wydalanie kwasów żółciowych z kałem, a tym samym konieczność ich syntezy przez wątrobę ze zmagazynowanego cholesterolu, co powoduje obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy. Surowy jarmuż również wiąże kwasy żółciowe, lecz proces ten przebiega wolnej niż w przypadku gotowanego na parze.

Aronia

W badaniach wykazano korzystne oddziaływanie aronii w hiperlipidemii i hipercholesterolemii. U mężczyzn spożywających szklankę soku z aronii dziennie przez 6 tygodni znacząco zmniejszyła się zawartość cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi, podczas gdy poziom cholesterolu HDL wzrósł. Związki polifenolowe zawarte w aronii znacząco hamują utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju blaszki miażdżycowej.

Pomidory

Pomidory, a w szczególności przetwory z nich wykonane, są bogatym źródłem likopenu, który jest silnym antyoksydantem. Likopen zwalcza wolne rodniki, chroni cholesterol LDL przed utlenianiem, dzięki czemu chroni m.in. przed rozwojem chorób sercowo - naczyniowych. Badania pokazują, że regularne spożywanie likopenu z przetworów pomidorowych znacznie obniża poziom cholesterolu LDL i wpływa pozytywnie na funkcje śródbłonka naczyń.

Wnioski

Jak widać w naszym polskim ogródku mamy naprawdę sporo super produktów, które możemy włączyć do diety, tym samym dbając o zdrowie układu krążenia oraz regulację poziomu cholesterolu.

Więcej informacji na temat diety w zaburzeniach lipidowych znajdziesz w e-booku "Zalecenia w zaburzeniach lipidowych":

 

Bibliografia

  • ESC oraz EAS: Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo - naczyniowe (2019). Zeszyty Edukacyjne. Kardiologia Polska 3/2020.
  • Ho HV, Sievenpiper JL, Zurbau A, Blanco Mejia S, Jovanovski E, Au-Yeung F, et al. . The effect of oat beta-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. Br J Nutr. (2016) 116:1369–82.
  • Riccardi G, Vaccaro O, Costabile G, Rivellese AA. How well can we control dyslipidemias through lifestyle modifications? Curr Cardiol Rep. 2016; 18: 66
  • Zdrojewicz Z. et al.: Jarmuż - stare, a zapomniane warzywo. "Medycyna Rodzinna" 1/2016: 21 - 25.
  • Kim SY, YoonS, KwonSM et al.: Kale juice improves coronary artery disease risk factors in hypercholesterolemic men. Biomed Environ Sci 2008; 21(2): 91-97.
  • Daskalova E. et al.: Black Chokeberry ( Aronia melanocarpa) Functional Beverages Increase HDL-Cholesterol Levels in Aging Rats. Foods. 2021 Jul 15;10(7):1641
  • Hawkins J. et al.: Daily supplementation with aronia melanocarpa (chokeberry) reduces blood pressure and cholesterol: a meta analysis of controlled clinical trials. J Diet Suppl. 2021;18(5):517-530.
  • Cheng H.M., et al.: Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2017 Feb;257:100-108.
  • Grafika - Canva
aronia cholesterol cholesterol LDL choroby układu krążenia czosnek dyslipidemia hipercholesterolemia likopen triglicerydy zaburzenia lipidowe