Po co nam cholesterol?
Mam wrażenie, że cholesterol cały czas posiada złą opinię. Ciągle mówimy o szkodliwości cholesterolu. Czy naprawdę cholesterol jest zły? Czy w ogóle jest potrzebny dla naszego organizmu? Między innymi odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule. Na początku wyjaśnijmy sobie jedno – cholesterol jest dla nas NIEZBĘDNY. Bez cholesterolu nie byłoby nas. Po co […]
Mam wrażenie, że cholesterol cały czas posiada złą opinię. Ciągle mówimy o szkodliwości cholesterolu.
Czy naprawdę cholesterol jest zły? Czy w ogóle jest potrzebny dla naszego organizmu?
Między innymi odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule.Na początku wyjaśnijmy sobie jedno - cholesterol jest dla nas NIEZBĘDNY. Bez cholesterolu nie byłoby nas.Po co potrzebujemy cholesterolu?
Przede wszystkim do produkcji:
- hormonów płciowych (testosteronu, estrogenów, progesteronu). Z cholesterolu powstaje pregnenolon, czyli prohormon, który daje początek wyżej wspomnianym hormonom płciowym,
- hormonów kory nadnerczy (glikokortykoidów i mineralokortykoidów) - niezbędnych do utrzymania równowagi metabolizmu i gospodarki wodno - elektrolitowej,
- hormonu stresu (kortyzolu) - niezbędnego do właściwej reakcji na stres,
- witaminy D - cholesterol jest potrzebny zarówno do produkcji, jak i wchłaniania tej witaminy w naszym organizmie,
- kwasów żółciowych - niezbędnych do trawienia i wchłaniania tłuszczów orz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dodatkowo, żółć bierze udział w usuwaniu toksyn z organizmu oraz daje poślizg w jelitach, zapobiegając wystąpieniu zaparć.
Cholesterol jest również niezbędny do budowy:
- mózgu i układu nerwowego - nasz mózg składa się m.in. z tłuszczu, którego główną część stanowi właśnie cholesterol. Z kolei komórki nerwowe (neurony), potrzebują cholesterolu do tworzenia nowych synaps (połączeń komórek nerwowych),
- skóry,
- każdej komórki naszego ciała - otoczka każdej komórki w naszym ciele składa się w 90% z cholesterolu!
Cholesterol działa przeciwzapalnie. Jest wysyłany na ratunek w miejsce toczącego się zapalenia w sytuacji niedoboru pozostałych przeciwutleniaczy (np. glutationu, witaminy C itp.).
Pamiętajmy, że niski poziom cholesterolu nie jest powodem do zadowolenia. Jest to bardzo niekorzystna sytuacja dla naszego organizmu.Konsekwencje niskiego poziomu cholesterolu:
- problemy z koncentracją, pamięcią,
- obniżony nastrój,
- uczucie przygnębienia,
- stany depresyjne,
- demencja,
- zwiększone ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona i Alzheimera,
- problemy ze strony układu nerwowego tj.: drętwienie rąk i stóp, zespół niespokojnych nóg,
- problemy ze strony układu rozrodczego: niskie libido, zaburzenia miesiączkowania, problemy z zajściem w ciążę, poronienia, silny PMS, problemy z erekcją,
- niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K,
- problemy trawienne: biegunki tłuszczowe, wzdęcia, gazy, zaparcia.
Czy dieta ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi?
Odpowiedź brzmi: i tak, i nie. Warto wiedzieć, że zdecydowanie większą część cholesterolu (ok. 70 - 85%) wytwarza wątroba. Jedynie 10 - 20% cholesterolu badanego we krwi pochodzi z diety. Dlatego, przy problemach z poziomem cholesterolu, powinniśmy szczególną uwagę poświęcić pracy wątroby.Z drugiej strony, za zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi często odpowiada nasza dieta. I nie chodzi wcale o jajka czy produkty mięsne, jako te obfitujące w cholesterol. Czynnikami wzmagającymi stany zapalne, a tym samym wzrost produkcji cholesterolu przez wątrobę, oraz odpowiadającymi za upośledzenie pracy wątroby są przetworzone produkty spożywcze obfitujące w węglowodany proste i tym samy charakteryzujące się wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym oraz kwasy tłuszczowe typu trans.Do produktów tych zaliczamy:
- produkty wytworzone z mąki o wysokim stopniu oczyszczenia - pieczywo, produkty cukiernicze (ciasta, ciasteczka itp.), makarony,
- nadmiar spożywanego cukru, słodyczy, wypieków,
- fast foody,
- przemysłowe jedzenie,
- margaryny,
- rafinowane oleje roślinne (np. słonecznikowy),
- słodkie napoje np. wody smakowe, słodzone napoje gazowane, soki owocowe (w nadmiarze).
Kiedy poziom cholesterolu wzrasta?
Naturalnie stężenie cholesterolu we krwi wzrasta wraz z wiekiem. Prawdopodobnie powodem wzrastającego poziomu cholesterolu jest zwiększone zapotrzebowanie organizmu na przeciwutleniacze.Poziom cholesterolu wzrasta również podczas ciąży i karmienia piersią.Cholesterol całkowity na poziomie 180 - 220 mg/dl, przy prawidłowych wartościach frakcji cholesterolu i triglicerydów, nie powinien nas martwić.Co w momencie, gdy stężenie cholesterolu jest wyższe?Pamiętajmy, że wysoki poziom cholesterolu jest objawem, a nie przyczyną. Jest to informacja od naszego organizmu, że dzieje się coś złego i należy szukać przyczyny.Do najczęstszych przyczyn wysokiego poziomu cholesterolu należą:
- stany zapalne wynikające z nieodpowiedniej, przetworzonej diety oraz stresujący styl życia,
- problemy z tarczycą (niedoczynność tarczycy),
- problemy z gospodarką węglowodanową organizmu tj. np.: wysoki poziom glukozy lub insuliny, insulinooporność, ,
- problemy z wątrobą, np. stłuszczenie wątroby. Gdy podejrzewamy zaburzenia w funkcjonowaniu wątroby warto zbadać próby wątrobowe - AST, ALT, GGTP,
- stany po operacjach, skaleczenia - wzrost cholesterolu w tych sytuacjach wynika z zapotrzebowania na ten związek w trakcie regeneracji tkanek,
- duże odwodnienie organizmu,
- nadwaga, otyłość - nadmiernie rozwinięta tkanka tłuszczowa, szczególnie ta zgromadzona w okolicy brzusznej, wydziela wiele substancji prozapalnych,
- choroby przewlekłe, autoimmunologiczne,
- przewlekłe zakażenia, np. bakterią Helicobacter pylori,
- wrodzone hipercholesterolemie dziedziczne,
- stosowanie niektórych leków, np. sterydów, beta blokerów czy doustnej antykoncepcji hormonalnej.
W momencie, gdy poziom cholesterolu w naszym organizmie wynosi poniżej 110 mg/dl powinniśmy podejrzewać:
- nadczynność tarczycy,
- problemy z wątrobą - silne stłuszczenie wątroby, uszkodzenie wątroby w wyniku toksyn, spożywanego w nadmiarze alkoholu, chorób autoimmunologicznych, niedoborów pokarmowych,
- niedobory pokarmowe,
- zbyt duża dawka leków obniżających poziom cholesterolu (statyny),
- upośledzone wchłanianie jelitowo - wątrobowe i zaburzenie recyklingu cholesterolu z kwasów żółciowych. Sytuacja ta może wystąpić przy chorobach zapalnych jelit, np. w chorobie Leśniowskiego - Crohna, celiakii, po intensywnej antybiotykoterapii w momencie wyjałowienia flory bakteryjnej, podczas przyjmowania środków przeczyszczających, podczas dostarczania nadmiernej ilości błonnika.
Więcej konkretów na temat cholesterolu oraz wskazówek, co robić i jak się odżywiać w zaburzeniach lipidowych (wysoki cholesterol, wysoki LDL, podwyższony poziom triglicerydów) znajdziesz w e-booku "Zalecenia w zaburzeniach lipidowych"
Bibliografia
- Grafika: Canva.com