Dieta w dnie moczanowej
W przypadku niektórych dolegliwości i chorób, konieczne jest zadbanie o odpowiednią dietę. Taką, która nie będzie nasilała objawów choroby i nie będzie stymulowała jej dalszego rozwoju. Jej celem powinno być odżywienie organizmu oraz zminimalizowanie nasilenia objawów choroby. Dzisiaj przyjrzymy się dnie moczanowej. Podpowiemy kilka ważnych wskazówek dotyczących odżywiania przy tej przypadłości.
Dna moczanowa – przyczyny
W dużym skrócie, dolegliwości wywołuje kwas moczowy odkładający się w mięśniach, stawach i tkance podskórnej. Powstałe złogi powodują stan zapalny organizmu, który jest szkodliwy dla tkanek. Skąd bierze się nadmierna produkcja kwasu moczowego? Możemy wymienić tutaj dwa przypadki: wzmożony rozpad jąder komórkowych oraz nieprawidłowo zachodzące procesy dotyczące wydalania kwasu moczowego z organizmu. Istnieje również dna moczanowa wtórna, która jest następstwem innych poważnych chorób, takich jak białaczka, niedokrwistość hemolityczna, niewydolność nerek, nowotwory. Na dnę moczanową najczęściej chorują mężczyźni w wieku 30-50 lat oraz kobiety po menopauzie. W grupie ryzyka znajdują się również osoby otyłe. Na rozwój choroby mogą wpływać nieprawidłowości genetyczne (zostały przeprowadzone badania na ten temat, natomiast na ten moment są to przypuszczenia), styl życia, długotrwałe przyjmowanie niektórych leków.
Objawy dny moczanowej
Choroba ta wywołuje stan zapalny w stawach i mięśniach, ale nie jest on jednostajny przed dłuższy czas i nie obejmuje wszystkich stawów na raz. Ma on charakter napadowy i dotyczy jednego lub kilku stawów. Napady najczęściej występują w porze nocnej. Podczas epizodu występuje nie tylko ból i znaczny obrzęk, ale i zaciemnienie skóry oraz podwyższona temperatura ciała. Największe nasilenie objawów występuje po 6-12 godzinach, natomiast czasy trwania epizodów mogą się różnić, tak samo, jak przerwy pomiędzy nimi. Dolegliwości spowodowane są kryształami kwasu moczowego skumulowanymi w obrębie stawu.Ryzyko pojawienia się napadu zwiększają:- zbyt intensywny wysiłek fizyczny,
- spożywanie posiłków obfitujących w puryny,
- nadmierne spożycie fruktozy .
Dieta w dnie moczanowej
Nawiązując do czynników zwiększających ryzyko wystąpienia epizodu, podstawą diety będzie rezygnacja z produktów zawierających puryny.Są to związki organiczne, które występują przede wszystkim w:- mięsie (głównie w podrobach, cielęcinie, dziczyźnie, indyku),
- rybach i owocach morza,
- drożdżach,
- niektórych roślinach strączkowych (w soczewicy, fasoli, ciecierzycy, groszku zielonym).
- warzywa, takie jak bakłażany, papryka, kapusta, roszponka, marchew, buraki, ziemniaki, pomidory i wiele innych,
- tłuszcze roślinne w niewielkich ilościach,
- jogurt naturalny,
- pieczywo pszenne i razowe (również mieszane: pszenno-razowe),
- twaróg.
Dna moczanowa a alkohol
Zaleca się niespożywanie alkoholu! A w szczególności tych gatunków alkoholi, które są bogate w puryny. Należą do nich przede wszystkim piwo, a także alkohole spirytusowe, takie jak whisky. Ponadto, nie ma znaczenia czy piwo jest alkoholowe czy bezalkoholowe. Z wariantu niezawierającego alkoholu również produkowane są duże ilości kwasu moczowego.Podsumowanie
Aby unikać ryzyka pojawienia się napadów dny moczanowej, należy unikać produktów bogatych w puryny, gdyż z nich powstają duże ilości kwasu moczowego. Ten z kolei będąc odkładanym w tkankach powoduje obrzęki i epizody dolegliwości bólowych stawów. Należy za to pić duże ilości wody oraz spożywać produkty z niską zawartością puryny, na przykład warzywa (oprócz szpinaku i kukurydzy), produkty wielozbożowe. Nie wolno pić alkoholu, a w szczególności piwa. Oprócz tego, zaleca się unikanie nadmiernej aktywności fizycznej oraz głodówek.Cierpisz na dnę moczanową i nie wiesz jak się odżywiać? Potrzebujesz diety wspierającej Twój organizm? Sprawdź Nasz e-book z zaleceniami i jadłospisem w dnie moczanowej
Bibliografia
- Grafika - Canva.com