Właściwości zdrowotne awokado

Awokado – tłusty owoc o wyjątkowych właściwościach. Dlaczego warto włączyć awokado do diety? Awokado pochodzi z Meksyku oraz Ameryki Środkowej. W przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że: osoby spożywające awokado przyjmują znacznie więcej istotnych dla zdrowia składników odżywczych (tj. m.in. magnez, potas, błonnik, witamina K i E) niż osoby, które nie wprowadziły awokado do swojej diety, osoby […]

Awokado - tłusty owoc o wyjątkowych właściwościach.

Dlaczego warto włączyć awokado do diety?

Awokado pochodzi z Meksyku oraz Ameryki Środkowej. W przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że:
  • osoby spożywające awokado przyjmują znacznie więcej istotnych dla zdrowia składników odżywczych (tj. m.in. magnez, potas, błonnik, witamina K i E) niż osoby, które nie wprowadziły awokado do swojej diety,
  • osoby spożywające awokado mają wyższy poziom cholesterolu HDL, mniejsze ryzyko zespołu metabolicznego oraz niższą wagę, BMI i obwód talii niż osoby nie stosujące awokado,
  • jeden owoc awokado (136 g) posiada właściwości odżywcze i fitochemiczne zbliżone do 42,5 g orzechów (migdały, pistacje lub orzechy włoskie), które są uznane za wartościowe produkty wykazujące pozytywny wpływ na układ sercowo - naczyniowy.

Wpływ na profil lipidowy

U osób z hipercholesterolemią dieta wzbogacona w awokado wpłynęła na poprawę gospodarki lipidowej poprzez obniżenie cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz zwiększenie cholesterolu HDL w porównaniu z dietami wysokowęglowodanowymi lub innymi dietami bez awokado. U osób z normolipidemią dieta zawierająca awokado poprawiła profil lipidowy poprzez obniżenie cholesterolu LDL bez podwyższania poziomu trójglicerydów lub obniżania cholesterolu HDL. Badania te sugerują, że diety wzbogacone w awokado mają pozytywny wpływ na stężenie lipidów we krwi w porównaniu z dietami niskotłuszczowymi, wysokowęglowodanowymi czy klasycznym sposobem odżywiania. Awokado zawiera tłuszcz składający się głównie (ok. 71%) z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA).Pozostałe  13% stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) i 16% nasycone kwasy tłuszczowe (SFA). Gdy owoce awokado dojrzewają, zawartość tłuszczów nasyconych się zmniejsza pry jednoczesnym wzroście zawartości kwasu oleinowego (MUFA). Awokado jest świetnym produktem dla osób zmagających się z nadciśnieniem ze względu na wysoką zawartość potasu (ok. 345 mg/ 70 g produktu) oraz naturalnie niską zawartość sodu. Karotenoidy zawarte w awokado mają wysoki potencjał antyoksydacyjny. Do wchłaniania karotenoidów niezbędna jest obecność tłuszczu. Okazuje się, że dodatek awokado do sałatki zawierającej źródła karotenoidów, zwiększa wchłanianie tych związków od 2 do nawet 5 razy.

Kontrola masy ciała

Awokado ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i błonnika, zwiększa uczucie sytości po spożytym posiłku, zapobiegając podjadaniu, a tym samym wpływając na regulację masy ciała. Ponadto, kilka badań  sugeruje, że dieta bogata w MUFA (których bogatym źródłem jest właśnie awokado) pomagają chronić przed gromadzeniem się tłuszczu w jamie brzusznej i powikłaniami związanymi z cukrzycą.

Choroby stawów

W przeprowadzonych badaniach zaobserwowano, że luteina i zeaksantyna (główne karotenoidy awokado), zmniejszają ryzyko uszkodzeń chrząstki, chroniąc tym samym przed rozwojem choroby zwyrodnieniowej stawów.

Wzrok

Awokado zawiera luteinę i zeaksantynę, które regulują pracę narządu wzroku. Dodatkowo, badania przeprowadzone w ramach Women's Health Initiative Observation Study wykazały, że dieta bogata w MUFA chroni przed dysfunkcjami oczu związanymi z wiekiem. Jak już wiemy, awokado jest bogatym źródłem MUFA oraz wcześniej wspomnianej luteiny i zeaksantyny.  

Podsumowując, awokado to z pewnością nietypowy owoc o wielu prozdrowotnych właściwościach, który warto włączyć do codziennej diety.

     

Bibliografia

  • Dreher M.L., Davenport A.J.: Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr . 2013;53(7):738-50.
  • Chong E.W-T. et al.: Fat consumption and its association with age-related macular degeneration. Arch Ophthalmol . 2009 May;127(5):674-80.
  • Tentolouris N. et al.: Differential effects of two isoenergetic meals rich in saturated or monounsaturated fat on endothelial function in subjects with type 2 diabetes. Diabetes Care . 2008 Dec;31(12):2276-8.
  • Grafika: Canva.com
awokado cholesterol HDL LDL wzrok