Elektrolity w organizmie
Czym są elektrolity i jaką pełnią funkcje? Trudno wyobrazić sobie prawidłowe funkcjonowanie organizmu bez składników takich jak magnez, sód i wapń. Elektrolity są wodnymi roztworami jonów, które znamy doskonale jeszcze ze szkolnych lekcji chemii jako atomy z dodatnim lub ujemnym ładunkiem elektrycznym. W uproszczeniu, ich rolą jest przenoszenie impulsów elektrycznych przez nasze ciało, co pozwala […]
Czym są elektrolity i jaką pełnią funkcje?
Trudno wyobrazić sobie prawidłowe funkcjonowanie organizmu bez składników takich jak magnez, sód i wapń. Elektrolity są wodnymi roztworami jonów, które znamy doskonale jeszcze ze szkolnych lekcji chemii jako atomy z dodatnim lub ujemnym ładunkiem elektrycznym. W uproszczeniu, ich rolą jest przenoszenie impulsów elektrycznych przez nasze ciało, co pozwala na zachowanie prawidłowej gospodarki wodnej organizmu.Rola w organizmie i skutki niedoboru
Substancje te są niezbędne do życia, dlatego ich niedobory mogą nieść za sobą niebezpieczne konsekwencje. Odpowiednia gospodarka wodno-elektrolitowa może stanowić o naszym stanie zdrowia oraz dobrym samopoczuciu. Każdy z tych składników ma swoją niezastąpioną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, a ich utrata może być jednym z wielu czynników powodujących zmęczenie, drgania mięśni, problemy z zaparciami lub oddawaniem moczu. Do najpowszechniejszych substancji, które bezustannie krążą w naszym organizmie są:- Magnez – wspiera działanie układów: mięśniowego, nerwowego i krwionośnego,
- Potas – podobnie jak magnez odgrywa dużą rolę w funkcjonowaniu układu mięśniowego,
- Sód - jako główny składnik osocza, odpowiada za ciśnienie tętnicze oraz objętość płynów w organizmie,
- Wapń - znany nam jako podstawowy budulec kości i zębów, ale ma też wpływ na kondycję włosów i paznokci.
Naturalna suplementacja elektrolitów
Zdrowy tryb życia, prawidłowo zbilansowana dieta i oczywiście predyspozycje zdrowotne pozwalają uzupełnić nasze zapotrzebowanie na elektrolity, bazując na naturalnych składnikach, takich jak:- woda wysokomineralizowana,
- owoce i warzywa, m.in. pomidory i banany,
- orzechy, kakao, pestki,
- mleko i jego przetwory.
Bibliografia
- Grafika: Canva.com